Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Café genaamd "De Kring", teruggaand op huis al aangegeven op het primitief kadasterplan (1816); in 1837 door handelaar Jean Van Biesen–De Corte uit Baasrode volledig nieuw gebouwd en vergroot huis (zie kadasterarchief). In 1934 werd toestemming verleend om in een achterbouw een bijhorende bioscoop uit te baten bij de parochiale Katholieke kring van Baasrode. De cinema sloot in of kort na 1967.

Voormalig herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Donkerrode bakstenen lijstgevel op lage hardstenen plint en bovenaan afgelijnd door architraaflijstje, smalle vlakke fries en daklijst met nieuwe gootlijst in kunststof. Rechthoekige muuropeningen gevat in natuurstenen omlijsting, op de eerste bouwlaag verbonden door gecementeerde banden. Oude lekdrempels. Bovenvensters op geprofileerde cordonlijst. Licht uitspringende poorttravee rechts met brede poort gevat binnen een hardstenen omlijsting gevormd door pilasters en afdekkend hoofdgestel. Vernieuwd houtwerk.

Interieur. Salon met witte marmeren schouwmantel. Plafond voorzien van een beschildering met onder andere medaillons met afbeelding van bloemen of putti. Kamerhoge lambrisering met verwijderde wandbespanning, vervangen door pleisterwerk en dubbele deuren met paneelwerk onder geschilderde deurstukken met voorstelling van bloemen en vogels.

• STROOBANTS A., De Dendermondse Cinéma’s - een terugblik-, Dendermonde, 1995, p. 87-88.