• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Teruggaand op een huis aangegeven op het primitief kadasterplan (1816) en volgens kadastergegevens circa 1889 verbouwd en vergroot. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel horizontaal geleed door platte banden en cordons en afgelijnd door nieuwe gootlijst in kunststof. Twee registers van rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting met deels bewaard houtwerk (verdieping), bewaarde luikogen. Centrale deur gevat met omlijsting op neuten en onder kroonlijstje, drie voorliggende treden. Deur voorzien van geroosterde deurlichten en bovenlicht. Grijs geschilderde plint voorzien van roosters. Beraapte zijgevels. Rechts een aanpalend laag volume van twee traveeën (poort en venster) onder leien zadeldak, met een zelfde gevelafwerking, geprofileerd puilijstje onder houten geprofileerde kroonlijst. Verankerde en beraapte achtergevel met rechthoekige muuropeningen binnen een gepleisterde omlijsting, gewijzigde muuropeningen links. Bewaarde ramen, verdwenen luiken en behouden luikduimen. Rechthoekige deur binnen omlijsting van hardsteen op neuten.

Interieur. Elementen getuigend van een mogelijk 18de-eeuwse(?) kern zie tongewelfde kelder, houten trap en haarden. Voorts voornamelijk 19de-eeuwse aankleding, onder meer plafonds met stucversiering, marmeren schouwmantels en vloertegels in de gang.

Het rechts aanpalend laag volume van twee traveeën is verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els