• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Aanvankelijk burgerhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1886 door de weduwe van oliefabrikant Louis Stas. In 1910 aangekocht door de gemeente Baasrode met toevoeging aan de achterzijde van schoolgebouwen ter uitbreiding van de aanvankelijk achter het aanpalende gemeentehuis gelegen gemeenteschool. Deze schoolgebouwen zijn intussen verdwenen. Vandaag doet het gebouw dienst voor buitenschoolse opvang. Huidige parking voor het gebouw voorheen aan de straat afgesloten met ijzeren hekwerk.

Dieper gelegen gebouw met vier venstertraveeën van twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) en links aanpalend licht terugspringend poortgebouw van één bouwlaag onder schilddak. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen op hardstenen plint met getraliede keldervensters; voorts opengewerkt door getoogde muuropeningen gevat in een bakstenen omlijsting met dito sluitsteen. Bewaard houtwerk: T-ramen en drieledige poort met getoogd bovenlicht voorzien van verticale roeden. Gelede bakstenen puilijst en architraaflijstje onder gewitte, getande houten kroonlijst. Tot cordonlijst doorgetrokken lekdorpels op de verdieping. Beraapte achter- en zijgevel.