Zaal Bacchus en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zaal Bacchus en herberg

Beschrijving

Voormalige zaal "Bacchus" met aanpalend een voormalige herberg, gelegen op een driehoekig pleintje aan de hoek met de Mandekensstraat en vlakbij de afgeschafte spoorlijn Dendermonde-Boom-Antwerpen (lijn 52) die werd opgericht tussen 1875-1881 (zie ook Fabriekstraat). De zaal werd genoemd naar de brouwerij Bacchus van de familie D’Hollander. Volgens het kadasterarchief werd de herberg opgetrokken in 1887 door herbergier Benoit De Schutter-Vermeir op grond van bankier Jean De Bruyn-Lutens. In 1894 liet Benoit De Schutter de herberg vergroten en in 1903 liet hij de zaal tegen de linkerzijgevel van de herberg optrekken. De herberg nam vermoedelijk vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw bier af van de brouwerij Bacchus; in diezelfde periode krijgt de zaal de naam "Bacchus". In 1941 bouwden de weduwe en kinderen van O. D’Hollander-De Kerckhove het volume met de toegang tot de zaal "Bacchus". Nu niet meer in gebruik zijnd café met feestzaal.

Voormalige zaal "Bacchus", bestaande uit de zaal van 1903 en een uitbreiding van 1941 met de toegang tot de zaal in art-decostijl (kant Mandekensstraat). Geschilderde baksteenbouw op een gepikte plint. Volume met zaal onder afgewolfd zadeldak bedekt met kunstleien. Schuin ten opzichte van de straat gelegen volume onder een platte bedaking met toegang tot de zaal. Afgeschuinde hoek met rechthoekige dubbele toegangsdeur onder betonnen luifel, driedelig bovenlicht en gecementeerd, gebogen fronton met opschrift "ZAAL/ BACCHUS"; deur voorts geflankeerd door hoger opgaande bakstenen penanten met bolbekroning. Oorspronkelijke deur met grote deurlichten voorzien siersmeedwerk en gestructureerd glas.

Eénlaagse woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw (kant afgeschafte spoorlijn). Geschilderde en verankerde baksteenbouw op een gepikte plint en onder leien zadeldak met later toegevoegde dakkapel. Straatgevel met rechthoekige openingen.