Hoekhuis en zagerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis en zagerij

Beschrijving

Hoekhuis met voormalige zagerij, gelegen op de hoek met de Reihagenstraat vlakbij de spoorweg en het afgeschafte station Baasrode-Noord. Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd de woning opgetrokken in 1900 door brouwer Charles De Landtsheer-Verheyen. De aanpalende "zagerij met elektrieke motors" werd in 1929 aangebouwd in opdracht van handelaars Petrus De Brandt en Frans Van Sande.

Hoekhuis van twee bouwlagen, twee maal vier traveeën en een afgeschuinde hoektravee. Oranje baksteenbouw met knipvoegen op een gecementeerde plint en onder een tentdak bedekt met kunstleien. Gebruik van gesinterde baksteen voor banden, bogen en lekdrempelversiering. Afgeschuinde toegangstravee onder een trapgevel met smeedijzeren bekroning van het overhoeks topstuk. Licht getoogde gevelopeningen met bewaard houtwerk. Afgeschuinde hoektravee met rechthoekig bovenvenster onder halfrond bovenlicht met arduinen sluit- en aanzetstenen met diamantkop en bolbekroning (waaiervormig schrijnwerk). Boven de toegang opgehangen Onze-Lieve-Vrouwekapelletje uit het derde kwart van de 20ste eeuw; houten kastje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Aanpalend, bakstenen volume aan de kant van de Reihagenstraat; straatgevel met schuifpoort op hangrail. Voormalige zagerij aan de kant van de Fabriekstraat. Houten skeletbouw opgevuld met metselwerk en onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Straatgevel op gepikte plint en bovenaan voorzien van verluchtingsgaten. Rechthoekige openingen, onder meer dubbele schuifpoort op hangrail.