erfgoedobject

Kruiskapel

bouwkundig element
ID
48437
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48437

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Smeyskensstraat. Schuin ten opzichte van beide straten ingeplante wegkapel, gelegen in de oksel van de naastgelegen woningen. Volgens de literatuur klimt de kapel op tot de 19de eeuw en vervangt een arduinen kruis dat aan de overzijde van het kruispunt stond. Kapel al aangegeven op de topografische kaart van 1868. Naar verluidt opgericht in 1867. In de eerste helft van de 20ste eeuw werden de gevels gecementeerd. De kapel maakt deel uit van de processie van het Heilig Kruis op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Heden eigendom van de stad Dendermonde. Rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak (cementpannen) voorzien van decoratief ijzeren dakkruis. Voorpuntgevel in imitatie rustica en begrensd door geblokte hoekpilasters. Punttop met imitatie breuksteenvoegen en met ovale uitsparing van verdwenen gevelsteen of medaillon (voorheen met jaartal?). Rondboogvormige toegang met vernieuwde deur (bewaard halfrond bovenlicht met waaiervormig schrijnwerk aan de binnenzijde). Zijgevels met schijnvoegen en centraal rondboogvenster met behouden tracering.

Interieur. Gepleisterd en witgeschilderd interieur met gedrukt tongewelf. Vrij hoge lambrisering met tegels. Vernieuwde vloer. Wit- en blauw geschilderd houten altaar met goudkleurig, plaasteren kruisbeeld op houten kruis met opschrift "INRI"; daarvoor een later bijgezet plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Voorts gepolychromeerde beelden van de Heilige Rita, Heilig Hart van Jezus, Heilige Theresia en gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

  • BOEYKENS G., Geschiedenis van Baasrode, Antwerpen-Borgerhout, 1995 (herdruk), p. 144.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kruiskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.