erfgoedobject

Café Pompierken en dorpswoning

bouwkundig element
ID
48427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48427

Juridische gevolgen

Beschrijving

Café "Pompierken" (nummer 1) en naastgelegen woning (nummer 2), gelegen op de hoek met de Scheepswerfstraat. Volgens gegevens uit het kadasterarchief samen met de woningen aan Scheepswerfstraat nummer 25-27 gebouwd in 1908-1909 in opdracht van brouwer François D'Hollander-De Landtsheer. In oorsprong niet geschilderd hoekpand met steekboogvormige vensters op de begane grond, zie prentkaart van 1927.

Nummer 1. Hoekhuis van twee bouwlagen, met één travee aan de Scheepswerfstraat, drie traveeën aan het Dorpsplein en één afgeschuinde hoektravee. Witgeschilderde baksteenbouw op een blauwgeschilderde plint en onder een bedaking bedekt met mechanische pannen. Afgeschuinde toegangstravee onder dakvenster met driehoekig fronton. Houten kroonlijst op getande, bakstenen daklijst. Steekboogvormige bovenvensters met bakstenen lekdrempelconsoles, in een oranjegeschilderde, bakstenen omlijsting. Tot banden doorgetrokken tussendorpels. Aangepaste benedenvensters onder een kunstleien luifel op houten consoles. Deels bewaard houtwerk.

Nummer 2. Aansluitende rijwoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder doorlopend zadeldak. Hervoegde bakstenen straatgevel op een plint in gesinterde baksteen. Steekboogvormige vensters met lekdrempelconsoles, in een omlijsting van rode en gele baksteen. Als banden doorgetrokken tussendorpels in rode baksteen. Vernieuwd houtwerk.

  • GIJSEN J. - SEGERS Y., Blik op Baasrode. Een eeuw dorpsgeschiedenis in woord en beeld 1850-1950, Nieuwkerken-Waas, 1997, p. 19.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Dorpsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Pompierken en dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.