erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48426
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48426

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met bijhorende dwarsschuur, gelegen aan een zijstraatje van de Broekstraat. Volgens het kadasterarchief werd een bestaande hoeve, die al is weergegeven op het primitief kadasterplan (1816), in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid en deels herbouwd. In 1909 liet winkelier Pierre De Brandt namelijk de schuur optrekken en in 1923 liet hij de woning herbouwen. Een 19de-eeuws landgebouw aan de noordzijde van het erf is recent afgebroken.

Gekasseid pad, haaks op de oostelijke straatzijde, leidt rechts voor de woning naar het gekasseide erf. Bakstenen muur aan de zuidzijde van erf met aanpalende dwarsschuur.

Dwars op de straat gelegen dubbelhuis in baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Voorgevel met knipvoegen, bovenaan afgelijnd door een houten kroonlijst op modillons. Lijstgevel met symmetrische opstand benadrukt door het centrale uitspringende deurrisaliet, geflankeerd door spaarvelden begrensd door hoeklisenen. Gebruik van arduin voor de plint, banden waaronder de tot banden doorgetrokken onderdorpels en lateien, en voor de sluit- en aanzetstenen van ontlastingsbogen. Hoge muuropeningen met bewaard houtwerk, onder meer schuiframen en paneeldeur met getande tussendorpel met tandlijst en bovenlicht onder latei met kroonlijstje.

Dwarsschuur aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bedekt met pannen (nok evenwijdig met de straat). Centrale doorrit met aan de erfzijde een rechthoekige poort onder houten latei en met een schuifpoort op hangrail.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.