• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Charmante dorpswoning, voorheen café "De Halve Maan".

Gelegen aan driehoekig plein "Het Zand", links palend aan het voormalige gemeentehuis. In de jaren 1940 eigendom van oud-burgemeester Isabella Segers. Dorpswoning heden met eind 19de of begin 20ste-eeuws voorkomen, maar teruggaand op een minstens tot de 18de eeuw opklimmende herbergsite met dezelfde naam.

Breedhuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel met knipvoegen voorzien van drie sierankers, afgeboord door geprofileerde houten kroonlijst op klossen en opengewerkt door getoogde muuropeningen op de verdieping en gewijzigde rechthoekige muuropeningen op de begane grond. Alternerend witbeschilderde ontlastingsbogen en doorgetrokken onderdorpel in de bovenste bouwlaag banden, plint en omlijsting van de rechte ramen op de gelijkvloerse verdieping. Toegevoegde natuurstenen deuromlijsting.

• Dendermonde gemeentehuizen, Open Monumentendag, Dendermonde, 1995.
  • Dichter Jan Moruanx (1840-1917) en 'Appels-Kermis', in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 35, 1998, p. 1-9.