Maalderij en olieslagerij Westelinck

Voormalige maalderij en olieslagerij, later zeepziederij Westelinck.

In 1857 richten Jan-Baptist Westelinck en schoonzoon August Beurms een olieslagerij op, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond, gebouwd door brouwer Felix Beurms. Vermoedelijk werden naar aanleiding van de ingebruikname van een stoommachine, de twee parallelle vleugels met 18 meter hoge vierkante schoorsteen gebouwd, bij het kadaster genoteerd in 1864 maar waarschijnlijk opklimmend tot de stichting van de olieslagerij in 1857. De haakse noordelijke vleugel waardoor de gebouwen een U-vormige plattegrond krijgen, dateert volgens kadaster uit 1876. In 1921-1922 wordt de oude stenen windmolen ten zuiden afgebroken maar de grootste verandering volgt in 1924, wanneer de olieslagerij wordt omgevormd tot zeepziederij door François Basile Westelinck. De fabriek "François Basile Westelinck & Zonen" wordt in 1955, bij het verkrijgen van een nieuwe vergunning, opnieuw vergroot maar enkele decennia later in 1993 wordt de activiteit stopgezet. De fabriek maakte in de 19de eeuw deel uit van een grotere industriële site waar ook bloempelmolens, een jeneverstokerij, bierbrouwerij Beurms en azijnmakerij gevestigd waren, geleid door familieleden van Jan-Baptist Westelinck. De bierbrouwerij opgericht circa 1835-1837 door Felix Beurms, gestopt in 1917 en afgebroken in 1947 bevond zich aan de straat ter hoogte van de huidige woning nummer 113 naast het gekasseide pad.

Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen (onder meer met lange schieters) uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst en op regelmatige afstanden opengewerkt door getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling. Segmentboogarcade met achtergelegen gaanderij aan noord- (twee traveeën) en oostzijde (vier traveeën, deels gedicht) van de deels gekasseide koer. Gedenksteen met inscriptie "Jan B. Westelinck/ Aug. Beurms/ 1857". Parallelle vleugels ten zuiden uitlopend op gevel met getrapte belijning op oren.

Noordelijke haakse vleugel aan oostzijde uitmondend in een puntgevel, gekenmerkt door twee zolderluiken met rondbogig bovenlicht in de top, voorheen voorzien van waaiervormige ijzeren roedetracering.

Ten noorden vermoedelijk uit 1955 daterende aanbouw onder platte bedaking en naastgelegen ronde fabrieksschoorsteen (vermoedelijk van circa 1900) en zijpuntgevel van de westelijke vleugel met rondbogige zolderluiken. Ten zuiden van de westelijke trapgevel situeert zich de merkwaardige vierkante schoorsteen van 1857 met aansluitend 20ste-eeuws terugwijkend volume onder platte bedaking met afgeronde vensterhoek ingevuld met een raam met kleine roedeverdeling.

Interieur getypeerd door voornamelijk houten zolderingen, onder meer op houten zuilen, zoldergebint met letters als telmerken. Machinepark verwijderd.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 33-34.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 41-44.