Herberg met Cichoreifabriek Den Engel

Beschrijving

Café Gildenhuis gelegen tegenover de parochiekerk, naar verluidt voorheen ook koffiebranderij en "Cichoreifabriek Den Engel". Teruggaand op 18de-eeuwse herbergsite "Den Engel" en vanouds gebruikt als schuttershof van de Sint-Ursulagilde. Afgebeeld op het primitief kadasterplan van 1816. Herberg rond 1860 door Petrus Adolf Vermeiren uitgebreid met een cichoreifabriek, volgens kadastergegevens in 1921 door suikerfabrikant A. B. Vermeiren – Van Damme met aanbouw vergroot. Heden met 20ste-eeuws voorkomen en ten zuiden palend aan een jongere parochiezaal gebouwd op de plaats van de vroegere cichoreifabriek die in 1948 werd stopgezet.

Langs oude rooilijn gebouwd hoekpand van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen, klimmende dakkapel. Verankerde, gecementeerde en witgeschilderde gevels voorzien van schijnvoegen op een grijze plint, aan de zijde van de Vrijstraat met breuksteenimitatie. Omlijste rechte muuropeningen voorzien van diamantkopvormige sluitsteenimitatie boven de vensters, vernieuwd schrijnwerk. Rechter zijpuntgevel aan de Hoofdstraat, met drie vensters waarvan één in geveltop.

Verbouwd interieur.

• Dichter Jan Moruanx (1840-1917) en ‘Appels-Kermis’, in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 35, 1998, p. 1-9.
  • STROOBANTS A., Cichoreifabrieken in Dendermonde, in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 67, 2009, p. 9-11.