• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde voormalige hoeve, in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw en opgetekend op het Land- en Kaartboek van Appels (1783-1784). Dezelfde configuratie afgebeeld op het Primitief Plan (1816), in 1898 volgens gegevens uit het kadaster door landbouwer Charles Louis Leon Van Bockstal vergroot.

Gebouwen met U-vormig grondplan geplaatst rond gekasseid erf, afgesloten van de straat door fraai smeedijzeren hek. Wat achterin en parallel met de straat gesitueerd verankerd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, zie oude foto’s vroeger met aandak. Opgetrokken uit rode bakstenen met alternerend gebruik van zwartgesinterde bakstenen voor rechte omlijsting (inclusief druiplijst) van de spiegelboogvormige deuropening en bovengelegen dakvenster; voor renovatie gekalkt op een gepikte plint. Rechte vensters gevat tussen natuurstenen negblokken, dito dorpel en nieuwe houten latei; luiken verwijderd. Roodgeschilderde gecementeerde plint en geprofileerde daklijst. Sporen van vlechtingen in de rechter zijgevel. Haaks op de straat gesitueerde voormalige landgebouwen onder zadeldak, links vernieuwd met aanpalend achtergelegen ouder volume. Rechts klein stalletje onder mank zadeldak met geelgeschilderde erfgevel en gedichte deuropening onder houten latei.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.