Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, in 1908 gebouwd door Pauline Moens als dank voor de genezing van haar echtgenoot. De kapel werd opgetrokken op een plaats waar reeds sinds de 18de eeuw een kapel gelegen was (zie de Kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778), volgens kadastergegevens in 1886 herbouwd en in de volksmond gekend als "Onze-Lieve-Vrouw van ’t Hoeksken". In 1989 werd de door wegenwerken beschadigde kapel van 1908 gerestaureerd.

Neogotisch getinte kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen met gebruik van grijze baksteen voor de banden, onder half leien schilddak. Voorgevel met spitsbogige toegang waarin nieuwe houten deur naar oud model, onder ingewerkte gevelsteen met inscriptie "Aan Onze/ L.V. Van Lourdes/ uit/ dankbaarheid/ 1908" en tuitgevel bekroond door smeedijzeren kruis. Uitspringende plint. Zij- en achtergevel met aflijnende tandfries, spitsboogvenster in de zijgevel met afbeelding van engel in de glasramen van de hand van J. Van Immerseel.

Vernieuwd interieur met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwbeeld op nieuw natuurstenen altaar.

• Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 106-107.
  • STROOBANTS A., De kapel van O.-L.-Vrouw-van-Lourdes te Appels, in Cronycke, Mededelingenblad van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, 2, 1991, p. 7.