Klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas die op verzoek van monseigneur Stillemans een gemengde lagere school, de latere Heilig Hartschool, in 1903 uitbouwden. Zusters huisden aanvankelijk in een bestaand gebouw, eigendom van brouwster Philomena Beurms, links van de parochiekerk. Dit huis werd in 1906 vervangen door een klooster met L-vormige plattegrond naar ontwerp van aannemer – architect Joseph Tas (Dendermonde). Nieuwe kloosterkapel in 1924 gebouwd naar de plannen van architect A. D'Hooge uit Sint-Niklaas, bovenop een bestaand gelijkvloers en plechtig ingewijd op 17 mei 1925 door E.H. Deken De Mulder. Laatste zusters verlieten klooster op 19 december 1998. Gebouwen sinds 2000 herbestemd tot winkelpand en appartementen.

Roodbakstenen volume van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, verlevendigd door cementering met band-, hoeksteen- en sluitsteenimitatie, aflijnende muizentandfries onder de kroonlijst. Rechts aanpalende voormalige neogotisch getinte kloosterkapel onder pannen zadeldak (nok haaks op de straat). Verbouwde begane grond, Mariabeeld op console en spitsbogig drielicht onder verankerde puntgevel, afgebroken topstuk. Zij- en achtergevel bekleed met eternitplaten. Zijgevel gekenmerkt door per twee gekoppelde spitsboogvensters met glas-in-loodramen voorzien van gekleurd glas, binnen kader uit zink, roosvenster in achtergevel. Op de nok een klokje op houten basis en onder leien tentdakje met bekronend ijzeren kruis.

• Stadsarchief Dendermonde, Documentatiemappen, 623: scholen.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.