Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeidershuis, naar verluidt voorheen café in eigendom van kolenhandelaar Van Driessche, volgens kadastergegevens gebouwd in 1861, met aanpalende L-vormige schuur uit 1947.

Woning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, gevelbrede klimmende dakkapel onder leien bedaking, vermoedelijk toegevoegd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Merkwaardige verankerde grijsgesinterde gevel boven nieuwe natuurstenen plint. Rechte beluikte muuropeningen onder houten latei waarin bewaard houtwerk (schuiframen), houten decoratieve deur met beglaasd paneel voorzien van hekwerk, onder kalf en recht bovenlicht.

Bewaarde interieurelementen, onder meer overwelfde kelder met cementtegelvloer en bovengelegen opkamer, twee haarden met halfrond geprofileerde boezem, waaronder één met geometrisch belijnde haardmantel en voormalige glazenkast van café.

Aangebouwde schuur ten westen in lichtrode bakstenen onder zadeldak in golfplaten. Links doorrit naar erf, afgesloten door ijzeren hek.

Op klein verhard achtererf, schuurtje met verankerde witgeschilderde erfgevel onder zadeldak in Vlaamse pannen, waarin houten poort onder dito latei.