Neoclassicistische winkelhuis

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door Antoine Feyt uit 1892. Het geheel is representatief voor het oeuvre van de architect, die in Antwerpen van begin jaren 1870 minstens tot omstreeks 1900 actief was. Het overwicht van zijn productie bestaat uit conventionele neoclassicistische burgerhuizen van dit type. Voor het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen realiseerde Feyt in 1888 al een geheel van zeven gekoppelde burger- en winkelhuizen in de Schuttershofstraat.

Gekoppeld volgens repeterend schema, met een gevelbreedte van twee traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een houten winkelpui met zij-ingang. Bovenbouw met rechthoekige vensters respectievelijk in riem- en bandomlijsting, geritmeerd door panelen en cordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met doorlopende houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Slechts één van de panden, het nummer 26, is min of meer gaaf bewaard; de overige (nummers 22 en 24) twee zijn volledig verbouwd, met een gewijzigde ordonnantie.

• Stadsarchief Antwerpen, 1892#232.