Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van vijf burgerhuizen, gebouwd naar ontwerp van 1923 in opdracht van de "Hoge Koninklijke Commissaris der verwoeste Gewesten" voor de heer Poirier en de heer Blomme. Rijhuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Doorlopende bakstenen lijstgevels, nummer 15 één bouwlaag hoger en gecementeerd, nummer 17 en 19 beraapt, nummer 21 geel geschilderd en nummer 23 ontpleisterd. Gecementeerde plinten met schijnvoegen voorzien van drie gekoppelde keldergaten in hardstenen omlijsting. Nummer 15 in de venstertraveeën voorzien van een rechthoekige houten loggia op dito consoles. Rechthoekige bovenvensters met arduinen lekdrempel op consoles. Telkens één breed benedenvenster met houten vierlichtkozijn. Lage deuropeningen in divers uitgewerkte omlijsting: nummer 15 en 17 met barok geïnspireerde spiegelboogvormige deuromlijstingen in arduin met bovenlicht onder kroonlijst; nummer 19, 21 en 23 gevat in gecementeerde omlijstingen met pilastervormige rechtstanden.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/65 (volume 5/65).