• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen volgens het kadasterarchief beide gebouwd in 1867 door aannemer Judocus De Pauw ter vervanging van een oudere bebouwing. Gekend als voormalige woning van schepen E. de Pauw (1888-1906). Volgens prentbriefkaart volledig uitgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien hersteld naar de oude toestand. Rijhuizen van twee (nummer 10) en vier traveeën (nummer 11) en drie bouwlagen, onder zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met hoofdgestel voorzien van verdiepte panelen op de fries onder houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Begane grond met imitatiebanden op lage arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen waarvan bovenvensters gevat in geprofileerde omlijstingen: op de tweede bouwlaag op cordonlijst, vierkante bovenste vensters op lekdrempel. Nummer 10 met na de Eerste Wereldoorlog toegevoegde driezijdige houten loggia in de deurtravee. Voordeur nummer 11 gevat in vlakke omlijsting onder bekronend hoofdgestel met getande kroonlijst. Alle houtwerk vernieuwd bij het herstel na de Eerste Wereldoorlog.

Aanvullende informatie

Het rechter burgerhuis, van het oorspronkelijk ensemble van twee burgerhuizen (nummers 10-11), gebouwd in 1867 door aannemer Judocus De Pauw, werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els