Overdekte groentemarkt, vismijn, stedelijke badinrichting en stadsmagazijn

Beschrijving

Voormalige overdekte groentemarkt, vismijn, stedelijke badinrichting en stadsmagazijn gebouwd op de plaats van de vroegere Nationale Bank. Opgericht naar ontwerp van 1930 van stadsarchitect Fernand de Ruddere. De uitvoering vond plaats in 1931-1932. Het gebouw omvatte links de vismijn, centraal de ingang tot het achteraan gelegen stadsmagazijn en rechts de woning van de huisbewaarder, rechts de groentemarkt en de badinrichting. In de jaren 1960 ging de handel in de vismijn sterk achteruit. Eind 1970 viel het besluit om de vismijn definitief te sluiten en voortaan te gebruiken als uitbreiding van het stadsmagazijn. Het complex werd in 1987-1988 verbouwd tot overdekte winkelgalerij.

Gebouw met monumentale voorgevel ingeplant achter een gekasseid pleintje. Complex van één bouwlaag en vijf traveeën onder dak met rode kunstleien. Eclectische voorgevel in baksteenbouw, op gedeeltelijk vernieuwde plint van blauwe hardsteen, met banden, lijsten, lateien, boogstenen en sierelementen van witsteen. Lijstgevel met voornamelijk smalle rechthoekige muuropeningen. Twee verschillende hoger oplopende poorttraveeën met bekroond door opvallend geornamenteerde geveltop. Linkse lagere poorttravee versierd met twee vissen op overhoekse pinakels, centrale cartouche met opschrift "VISCHMYN" en door voluten afgelijnde top met bolornament. Rechter poorttravee met in- en uitzwenkende geveltop aanzettend op overhoekse pinakels met bolbekroning, centraal gekroond wapenschild vastgehouden door twee leeuwen, top met gebroken gebogen fronton met bolornament. Korfboogvormige poortopeningen in geblokte omlijstingen onder gebogen druiplijst. Opschrift "Baden" in cartouche op de brede latei van deur in rechter travee.

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, D571.42.
  • STROOBANTS A., Markten te Dendermonde, Dendermonde, 1997, p. 90.