Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, voormalige "Bank van het Land van Dendermonde" thans winkelpand. Opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw op de plaats waar ooit het geboortehuis van Antonius de Espinoza (1659–1742) stond. Het pand werd eerst bewoond door advocaat en liberaal burgemeester Désiré Eyerman en later door notaris D. Landuyt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond een Duitse commandant hier een onderkomen. Na de oorlog functioneerde het tijdelijk als gerechtshof tot het justitiepaleis klaar was. Verbouwd volgens ontwerp van 1927 van architect Carlos Malfait (Dendermonde).

Sober neoclassicistisch getint rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (kunstleien). Gecementeerde lijstgevel op vernieuwde arduinen plint, geschilderde pui afgewerkt met horizontale banden onder puilijst. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaflijst, vlakke fries en houten kroonlijst op klossen. Registers van rechthoekige bovenvensters op doorgetrokken lekdrempels, gevat in geprofileerde omlijstingen van blauwe hardsteen; oorspronkelijk voorzien van luiken waarvan enkel nog de duimen resten. Poorttravee met licht vooruitspringende vensterpartij, venster op de bel-etage benadrukt door kroonlijst. Benedenvensters en poort onder blauwe hardstenen ontlastingsblokken, vensters verlaagd tot op de grond.

Interieur

Kabinet toegankelijk via vleugeldeur, met fraaie houten schouwmantel onder kroonlijst, onder meer versierd met neorenaissancemotieven zoals leeuwenkoppen met ringen, beslagwerk, wortelmotieven en cannelures; oorspronkelijk ook verfraaid met verdwenen schilderij gevat in kader met uitgespaarde hoeken. Op de eerste bovenverdieping bevinden zich twee kamers met grijze en roodmarmeren neoclassicistische schouwmantels, gescheiden door een vleugeldeur. Hoge plafonds met kooflijsten en sober lijstwerk. Behouden eikenhouten dakgebint.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1927/60 (volume 8/60).