Burgerhuis met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met café "Dupont", gebouwd naar ontwerp van 1924 van architect F. de Ruddere (Dendermonde) door de weduwe van A. Jacoby uit Brussel.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder pseudomansardedak (kunstleien) met twee houten dakkapellen. Voorgevel in neostijl met neobarok getinte elementen. Bak- en natuursteenbouw op plint van hardstenen blokken. Lijstgevel met vrijwel symmetrische ordonnantie geritmeerd door pilasters, met horizontaal lijstwerk en aflijnend hoofdgestel met verdiepte panelen met tandlijst. Middenrisaliet van drie traveeën uitlopend in klokgevel met opvallende voluten en voorzien van rondboogvormig dakvenster op balustrade tussen panelen met cartouche. Rechthoekige vensters gekoppeld per twee of drie (middenrisaliet), onder gemeenschappelijke lateien en op balustrades. Centraal bovenvenster met gebogen balkon met balustrade tussen cartouches. Benedenvensters met afzaat, tussendorpel op imposten en bolkozijnen bovenlichten met kleine roedeverdeling. Twee deuren in de rechter traveeën. Merendeels vernieuwd houtwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/7 (volume 6/7).