erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48296
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48296

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis gedateerd 1901 op cartouche in de voorgevel. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder geknikt zadeldak (kunstleien). Eclectische voorgevel met neobarokke inslag (zie deuromlijsting). Bakstenen lijstgevel op plint van blauwe hardsteen met delen in rustica. Toepassing van witsteen voor speklagen, puilijst en vensteromlijstingen met negblokken. Brede linkertravee met inkomdeur licht uitspringend en oplopend in op rij consoles overkragende trapgeveltop met bekroning. Verdiepte boogvelden van bovenvensters voorzien van ornamentiek in reliëf met cartouche. Tegelpanelen op de borstwering. Lage rechthoekige voordeur gevat in geblokte hardstenen omlijsting met smaller rondbogig bovenlicht in omlijsting met voluten en druiplijstje. Paneeldeur met decoratief traliewerk in de deurlichten. Gekleurd glas-in-loodraam in het bovenlicht.

  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 28.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48296 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.