School met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw met leraarswoning voor dijkkinderen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief teruggaand op een huis van 1865, vergroot in 1882 en in 1895 met bouw van schoollokaal. Eind 20ste eeuw aangepast. Nu privé-woning, bereikbaar via oprijlaan en ijzeren poort aan bakstenen hekpijlers, ingeplant parallel naast de Scheldedijk. Verankerd bakstenen complex op T-vormig grondplan: woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën met ten westen haaks aangebouwd neogotisch getint schoollokaal, onder snijdende pannen zadeldaken. Voorpuntgevel van klaslokaal aan dijkzijde met aflijnende tandlijst op schouderstukken en terracotta beeldje (Onze-Lieve-Vrouw?) in spitsboognis. Drie deels blinde steekboogvensters ingeschreven in gekoppelde spitsboogvormige spaarvelden. Vooruitspringende puntgevel aan de tuinzijde met gelijkaardige, volledige vensters en hoger opgaand centraal spaarveld met ingeschreven spitsboogvormig zolderluik.

Woonhuis met dubbelhuis opstand met getoogde en verbouwde rechthoekige muuropeningen; vernieuwd houtwerk. Ten oosten, recent bijgebouw met onder meer garage.

• BRUYNINCX L., Dendermonde Geschiedenis - Gebouwen – Folklore, Dendermonde, 1965, p. 290.