Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel, gelegen aan de grensstraat met de deelgemeente Appels. Opgericht ter herdenking van Isabella Joanna Henderickx (1844-1874), draagster van stigmata van Christus, uit Appels. Volgens E. Dhanens was de wegkapel gemerkt 1875, wellicht het bouwjaar. Wegkapel ingeplant op een omhaagd en begraasd driehoekig perceel met noordelijk gerichte voorgevel, oorspronkelijk gericht naar de ingang van de verdwenen hoeve van de familie Henderickx op grondgebied Appels. De kapel werd omstreeks de tweede helft van de jaren 1980 door de gebuurte gerestaureerd.

Neogotische wegkapel op rechthoekige plattegrond. Baksteenbouw met spaarzaam verwerkte natuursteen onder leien zadeldak met ijzeren topkruis achter de voorgevel. Markerende versneden hoeksteunberen en omlopende sokkel met afzaat en lage gewitte plint. Afgeknotte voorpuntgevel op schouderstukken voorzien van spitsboogdeur onder gewitte natuurstenen omlijsting (vernieuwde deur). In de geveltop uitgespaarde driehoekige nis met gebogen zijden voorzien met houten Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Beide zijgevels met spitsboogvenster met groen en rood gekleurd glas in lood onder getande daklijst.

Interieur. Gepleisterde wanden en spitsbogig gewelf. Plaasteren Piëtabeeld op nieuw gemetst altaar.

• DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 181.
  • S.N., Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 117-118.