• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand neoclassicistisch getint burgerhuis, volgens het kadasterarchief in 1892 genoteerde bouw door de nijveraars Emiel en Maria Casteels bij het achterliggende bedrijf met huidevetterij dat Emiel Casteel in 1887-1888 opgericht had aan de Prudens Van Duysestraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Gewitte, gepleisterde lijstgevel met schijnvoegen op met panelen, diamantkoppen en consoles uitgewerkte arduinen sokkel. Aflijnend hoofdgestel met architraaflijstje, panelen op de fries en houten kroonlijst. Licht uitspringende centrale deurtravee met horizontale banden en door een geprofileerde hardstenen omlijsting benadrukte deuropening. Hoge rechthoekige vensters gevat in een omlijsting met oren, op de bovenverdieping geriemd op tot cordonlijst doorgetrokken lekdrempels. Gecementeerde en verankerde zijpuntgevel met gewijzigde vensteropeningen.

• STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 27.