erfgoedobject

Cinema Minerva Palace

bouwkundig element
ID
48274
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48274

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Minerva Palace
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Minerva Palace
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige cinema "Minerva Palace", thans winkelpand. De eerste bouwaanvraag van het gebouw dateert uit 1919, het betrof een samenvoeging van drie vroegere panden. In de jaren 1920 werd er een ruime film-, muziek- en toneelzaal ingericht. De eerste eigenaar en uitbater van de Feestzaal Minerva was Egidius Adolf Verschueren, die het vervolgens naliet aan zijn zoons Jozef en Louis. Vermoedelijk in 1934 sloot de zaak haar deuren omwille van de te zware investeringen voor de klankfilm en de concurrentie met andere Dendermondse cinema's. Er werd door de toenmalige eigenaar een garage ingericht in het pand.

Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met symmetrische opstand geritmeerd door brede lisenen en gebogen spaarvelden met ingeschreven vensterpartijen in verdiepte vlakken. Bredere middentravee. Bovenste vensters van de zijtraveeën gescheiden door overhoekse pinakel. Een korfboogvormig, voorts vooral getoogde vensters en rechthoekige met latei onder verdiept boogveld. Pui volledig gewijzigd.

  • STROOBANTS A., De Dendermondse Cinema’s - een terugblik -, Dendermonde, 1995, p. 44-46.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cinema Minerva Palace [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48274 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.