erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis met 17de-eeuwse kern, pui en bel-etage vernieuwd in de 20ste eeuw en aangepast tot winkelhuis. Op de cartouche in de geveltop zou voorheen de datum "1680" te lezen zijn geweest. Deels vrijstaand rijhuis dat vooruitspringt ten opzichte van de andere huizen in de gevelrij. Dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met rode en zwarte pannen. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top met hergebruikte zandsteen; winkelpui bekleed met bruine geglazuurde tegels, tweede bouwlaag bekleed met gele tegels. Winkelvensters in de pui met centrale deur geflankeerd door groen betegelde posten. Bel-etage gemarkeerd door rechthoekige bijna gevelbrede erker, gekoppelde vensters met zuiltjes op de bovenverdieping.

  • DHANENS E., Dendermonde, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, IV, Gent, 1961, p. 227.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.