Hoekhuis met herberg en Cinema Elisabeth

Beschrijving

Hoekpand gebouwd als dubbel woonhuis (met gelagzaal op het gelijkvloers) in opdracht van de Dendermondse cinemahouder Pierre Swinnen, naar ontwerp van 1922 van architect Désiré Bellon uit Dendermonde. Aanvankelijk een geheel met Bogaerdstraat nummer 1, dat nu een afzonderlijk woonhuis vormt.

Op de plaats van deze panden bevond zich vóór de brand van 1914 een (neo)classicistisch herenhuis waarin een etablissement voor de gegoede burgerij gevestigd was. In het naastliggende pand in de Papiermolenstraat bevond zich de in 1912 opgerichte Cinema Krüger, uitgebaat door Pierre Swinnens schoonzoon Karel Krüger. In 1921 liet Pierre Swinnen zijn woning al voorlopig herstellen en heropende hij de bioscoop, ditmaal onder de naam "Cinema Elisabeth". De herberg en cinema werden in 1926 overgelaten aan Jules Baert, die de zaak uitbaatte onder de naam "Cinema Elisabeth-Palace". Na zijn dood nam eerst zijn weduwe en vervolgens haar oudste zoon Marcel Baert de zaak over. De naam wijzigde rond 1933 in "Cinema Rex". In 1936 werd de zaak opgekocht door Joannes Schellekens, die het pand en de zaal in 1942 verkocht aan Fernand Rooms en Karel Muyderman; zij zetten de cinematraditie onder de naam "Cinema Plaza" verder. In 1962 sloot de cinema definitief de deuren, heden is er een restaurant in het gebouw gevestigd.

Hoekhuis van vier traveeën in de Papiermolenstraat, één afgeschuinde hoektravee, en oorspronkelijk drie traveeën in de Bogaerdstraat, waarvan de twee rechtse traveeën thans een afzonderlijk woonhuis vormen (Bogaerdstraat nummer 1). Drie bouwlagen onder schilddak met kunstleien. Lijstgevels met aflijnende houten kroonlijst op klossen. Linker travee en brede afgeschuinde hoektravee in een dakvenster met klokvormige geveltop voorzien van ovale oculus. Heden geschilderd, bakstenen gevelparement daterend van 1952. Rechthoekige, getoogde en korfboogvormige vensteropeningen gevat in geprofileerde omlijstingen. Hoektravee gemarkeerd door gebogen erker. Voorheen met twee balkons (balkonleuningen nu verdwenen). Volledig gewijzigde pui met nieuwe bekleding.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/94 (volume 3/94); 1952/55 (volume 42/55).
  • STROOBANTS A., De Dendermondse Cinema’s - een terugblik, Dendermonde, 1995, p. 37-41, 59-60.