Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis gedateerd 1871 met cijferankers op de tweede bouwlaag. Volgens het kadasterarchief in 1872 geregistreerd als een stoomkatoenweverij nieuw gebouwd door Jozef Lemmens. In 1879 werd de "stoomkatoen sargienfabriek" eigendom van advocaat Honoré Limpens die het gebouw deels reconstrueerde en van bestemming wijzigde tot huis. Nu woning en handelshuis. Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Sobere gecementeerde en beige geschilderde lijstgevel met schijnvoegen en muurankers. Licht getoogde bovenvensters en poort, deels gevat in vlakke omlijsting met sluitsteen, verbonden met horizontale banden; 20ste-eeuws schrijnwerk. Pui vermoedelijk aangepast tijdens het interbellum en voorzien van twee brede winkelvensters. Licht getoogde poort gevat in arduinen omlijsting op neuten. Verankerde bakstenen achtergevel met licht getoogde vensters.

Interieur

Begane grond met in de vroegere voorste kamers behouden gepleisterde plafonds gedecoreerd met rozetten met bloemmotieven, bloemenguirlandes en lijstwerk. In de achterste ruimte van de benedenverdieping en op de tweede bouwlaag: balken op ijzeren kolommen met vleugelmoerkapiteel. Houten trap met balusterleuning.

• STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 26-27.