Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis in eclectische stijl, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Emeri Couck, in opdracht van de heer Cranshof uit Lier en de heer Cambier uit Vorst (zie stadsarchief). Hoekpand van vier traveeën breed, zijgevel van één travee (Kerkstraat); de twee rechter traveeën met deur en poort tellen drie bouwlagen; voorts twee bouwlagen op souterrain. Afgedekt met half mansardedak (kunstleien). Baksteenbouw verfraaid met banden in natuursteen en gele baksteen; op hoge arduinen sokkel voorzien van getraliede keldervensters. Afgeronde hoek oplopend in achtzijdig torentje onder leien spits bekroond met lantaarn. Voorgevel uitgewerkt tot lijstgevel met een venstertravee gemarkeerd door driezijdige erker onder dakvenster bekroond door licht gebogen fronton. Getoogde en rechthoekige vensters waaronder drielichten; bewaard houtwerk deels met kleine roedeverdeling. Licht getoogde poort en dito deur met zijlichten onder markerende puilijst.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/ 93 (volume 4/93).