erfgoedobject

Hoekhuis met café

bouwkundig element
ID
48244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48244

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis voorheen café, opgetrokken naar een ontwerp van 1920 als herbouw van een woonhuis en café in opdracht van D. Bogaert – Maurice, van toenmalig Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere. Volgens het ontwerp bezat het gebouw typische kenmerken van de cottagestijl, onder meer imitatievakwerk op de bovenverdieping. Diephuis van twee bouwlagen onder steil zadeldak (mechanische pannen). Voorpuntgevel van twee traveeën aan het Onze Lieve Vrouwkerkplein, met nieuw rechthoekig dakvenster in geveltop. Lijstgevel van zes traveeën onder houten kroonlijst in de Kapittelstraat met uitspringende deurtravee. Pui van gele en rode baksteen, onder meer gecombineerd in ruitvormig patroon; bovenverdieping bepleisterd. Natuurstenen plint, met bakstenen panelen onder enkele vensters. Pui met korfboogvormige gekoppelde vensters en deuren; schrijnwerk deels behouden, groengekleurd glas in de bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechthoekige vensteropeningen op de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920 / 372 (volume 1/372).
  • PÉE L. en STROOBANTS A., 500 jaar Zwarte zusters te Dendermonde 1491-1991, 1991.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.