Standbeeld Pieter Jan De Smet

Beschrijving

Rechtover de zuidelijke zijingang van de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk ingeplant. Opgericht in 1878 als aandenken voor pater Pieter-Jan De Smet (1801 – 1873) die al tijdens zijn leven erkenning kreeg voor zijn missiewerk bij de Indianen in de Verenigde Staten en door de Amerikaanse regering belast werd met vredesopdrachten. Kort na zijn dood werden door het stadsbestuur van Dendermonde plannen gemaakt een standbeeld op te richten, hiervoor stelde men in 1875 een uitvoerend comité samen. Beeldhouwer Charles Auguste Fraikin (Herentals) werd na een wedstrijd aangesteld als ontwerper. In 1982 viel het beeld van zijn sokkel en bleek het onherstelbaar beschadigd. Er werd een getrouwe kopie gemaakt in polyester door Michel Peleman, naar de originele maquette uit het Fraikinmuseum in Herentals. Er werd tevens een nieuw smeedijzeren hek geplaatst, de sokkel werd hersteld, gezandstraald, herkapt en de opschriften verguld.

Oorspronkelijk beeld bestond uit een dunne koperen huid, verkregen door middel van de galvanoplastische methode, nadien aan de binnenzijde met lood versterkt. De verschillende delen waren vervolgens aan elkaar gelast en inwendig op een smeedijzeren geraamte bevestigd dat in de arduinen sokkel verankerd zat. Beeld stelt missionaris voor in soutane en schoudermantel, met in de ene hand een kruis en in de andere hand een olijftak als teken van zijn rol als vredestichter. Op de zijkant van de bronzen voetplaat stonden oorspronkelijk deze inscripties: "ste Ame ELECTRO – METALLURGIE/ BRUXELLES – HAEREN 1878/ C.A. FRAIKIN". Op verjongende sokkel met in reliëf: stralenbundel met gekruiste scepter (met initialen J.S.) en kruis, en een openliggend evangelieboek met brandende toorts. Eronder inscriptie: "FORTITER ET SUAVITER". Inscriptie op tweede geleding: "PETRUS JOANNES DE SMET/ E. SOCIETATE JESU/ PERPETUATE. LAUDIS. VIVET./ QVOD. XXX ANNORUM. LABORIBUS/ INDOS. ULTRA. MONTES. SAXOSOS./ A. BARBARIE AD. RELIGIONEM CIVILEMQUE. CULTUM/ TRADUXIT/ DENDERMONDE 1801/ ST LOUIS U.S.A. 1873".

• SPRANGERS R. en STROOBANTS A., Pieter Jan De Smet, missionaris der Indianen: Dendermonde 1801 – St-Louis 1873, in Vlaamse Stam, XXXVIII, 1, 2002, p. 34-51.
  • STROOBANTS A., Verering verbeeld: Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 3-6.