Rijhuis met smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis met smidse

Beschrijving

Woning met smidse in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.L. Simons, naar een ontwerp door Louis Hendrikx uit 1896. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start ging. Hendrikx was vanaf 1908 als beheerder verbonden aan de Naamlooze Maatschappij "Antwerpsche Bouwnijverheid", een bouwbedrijf dat tot aan de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen, Berchem en Borgerhout een groot aantal burger- en meergezinswoningen tot stand bracht, voor eigen rekening of in opdracht van derden. Zijn ontwerpen worden over het algemeen gekenmerkt door een conventioneel eclecticisme, materiaalpolychromie, en later decorelementen ontleend aan de art nouveau. De architect was vermoedelijk actief tot kort vóór of na de Tweede Wereldoorlog.

Rijhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Rood bakstenen lijstgevel op een plint van hardsteen, gelardeerd met witgeschilderde banden en voorzien van smeedijzeren sierankers. Rechts, risaliet gemarkeerd door een houten erker op bewerkte voluutconsoles en bekroond met een ijzeren balkonborstwering. Gegroepeerde linker traveeën, op de tweede bouwlaag versierd met eenvoudige bakstenen spiegels, op de derde met een plastisch decor van krullen, grotesken en een blind boogveld met sleutel boven de vensters. Rechthoekige inrijpoort, inkomdeur en vensters overspannen door ijzeren I-balken met rozetten. Klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, fries met steigergaten, en gekorniste houten kroonlijst op klossen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo