Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee burgerhuizen, gebouwd naar een ontwerp van 1923 van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde).

Twee enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, gebouwd volgens een repetitief schema. Doorlopend zadeldak in mechanische pannen boven een groengeschilderde geprofileerde houten kroonlijst voorzien van een tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk. Vooruitspringende deurtraveeën met een rechthoekige deur waarin een smeedijzeren deurlicht onder een beglaasd bovenlicht. Bel-etage met houten loggia's op consoles, onder een balkon met smeedijzeren afsluiting. Verdiepte vensterborstweringen op de bel-etage in de vorm van balusters. Roodbakstenen lijstgevel met witgeschilderde banden, lateien, doorgetrokken onderdorpels, loggia, puilijst en balusters. Plint uit blauwe hardsteen voorzien van decoratief smeedwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/44 (volume 5/44).