Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Emeri Couck

Beschrijving

Samenstel van drie huizen, gebouwd naar de plannen van 1923 van architect Emeri Couck (Dendermonde).

Drie enkelhuizen van elk twee traveeën en drie bouwlagen, gebouwd volgens een repetitief schema. Mansardedak bedekt met kunstleien, bij elke deurtravee voorzien van een houten dakkapel onder een getoogd kroonlijstje. Houten kroonlijsten op rolstaven. Verspringende bouwlagen. Uitspringende, hoger opgetrokken venstertraveeën gemarkeerd door tot boven de kroonlijst opgetrokken lisenen voorzien van een topstuk. Halfbovengrondse kelderverdieping met een getralied getoogd venster (kelderkeuken?) in een hoge plint uit blauwe hardsteen en breuksteen. Voornamelijk getoogde muuropeningen, met een ontlastingsboog boven lateien met L-vormige uiteinden. Dakvenster in de vorm van een rechthoekig tweelicht. Grotendeels bewaard houtwerk. Licht getoogde deur, voorzien van beglazing met smeedwerk en een bovenlicht. Bovengelegen balkon met smeedijzeren balustrade bij nummer 78 en 82, bij nummer 80 in de plaats daarvan een houten erker, afgebeeld op het bouwplan. Tevens deurvenster met balustrade in de venstertraveeën. Kleurrijk materiaalgebruik: rode baksteenbouw met de toepassing van gele baksteen voor boogstenen (deels) en banden en blauwe hardsteen voor onder meer de consoles, topstukken, lateien, neuten en onderdorpels.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/93 (volume 4/93).

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk van de vensters, deuren en dakkapellen is bijna overal vernieuwd; de deuren van nummer 80 en 82 bleven bewaard. De kroonlijsten van nummer 80 zijn vervangen of bedekt door PVC; de houten erker werd eveneens vervangen door PVC. Ondanks de wijziging van deze bouwelementen is de erfgoedwaarde van deze huizenrij bewaard.