• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eertijds één geheel met nummer 4, later gesplitst bij een erfenis tussen twee broers (zie Poppkaart van circa 1860). De beide woningen werden vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, nummer 6 werd circa 1920 herbouwd naar een ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Alexis Sterck.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien. Hoger oplopend, licht vooruitspringend zijrisaliet met een gebogen top. Driezijdige erker op de bel-etage, bekroond door een deurvenster uitgevend op een balkon met een smeedijzeren balustrade. Begane grond volledig bekleed met vlakke natuursteen. Bovenverdiepingen uit rode bakstenen met verwerking van natuursteen voor de erker, de omlijsting van vensters en zijrisaliet (negblokken) en de borstweringen, voorzien van bloemenmotieven op de bel-etage. Plint in blauwe hardsteen, keldergaten met smeedwerk. Korfbogige, rechthoekige en rondbogige muuropeningen grotendeels voorzien van vernieuwd houtwerk (vensters). Bewaarde dubbele deur met grote deurlichten waarin siersmeedwerk, onder een ovaal bovenlicht. Deurtravee onder een houten kroonlijst op een tandlijst en gesculpteerde klossen, bovengelegen bewaarde houten dakkapel.

Volledig ommuurde tuin met 18de-eeuws paviljoen onder een tentdak. Centrale rondbogige houten deur gevat binnen een geblokte omlijsting, doorgetrokken op de hoekpenanten. Licht uitspringende smalle rechthoekige vensters, onder siermotief van twee kapitelen op een gecanneleerde basis. Ingemetste steen met verweerde inscriptie "HB / 178(1)". De initialen "HB" hebben wellicht betrekking op apotheker Henricus Bruyninckx, toenmalige bewoner van het pand.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/61 (volume 2/61).
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 21-22.