Samenstel van twee burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens spiegelbeeldschema. Teruggaand op eind 19de-eeuwse rijwoningen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleven, maar in de jaren 1920 gerenoveerd en van een nieuwe gevelafwerking in siercement werden voorzien.

Onderkelderde rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen en licht uitspringende middenrisalieten afgewerkt met bossage en guirlandes in de borstwering. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijstingen met oren, dropmotief en siersluitsteen; op de begane grond onder kroonlijst met siersluitsteen. Schrijnwerk met ovaalvormig bovenlichten in neoclassicistische stijl uit het interbellum behouden. Fraaie dubbelde houten deuren met boven- en gesmede deurlichten onder gestrekte kroonlijst eveneens bewaard.

• STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogs Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 19.