Hoekhuis met bioscoop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met bioscoop

Beschrijving

Hoekpand, café " 't Peirt". Neotraditioneel gebouw met art-deco-elementen, volgens bouwplan van 1924 ontworpen als cinema of feestzaal naar de plannen van architect Bellon voor Leon en J. Philips uit Dendermonde. Dit nieuwe gebouw werd ingeplant naast de vroegere Cinema Pathé en danszaal Flora van de familie Bauwens, die in 1914 volledig uitbrandde en zich achter het hoekpand ter hoogte van de huidige Veerstraat nummer 2 situeerde.

Straathoek markerende baksteenbouw van twee (Veerstraat), één afgeschuinde hoek- en drie (Kasteelstraat) traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd kunstleien zadeldak + rechts lagere aanbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder plat dak (Kasteelstraat) oorspronkelijk bestemd als feest- of cinemazaal. Lijstgevel afgelijnd door houten overstekende kroonlijst op modillons onderbroken door hogeropgaand vensterrisaliet in de zijgevel met gesmede balustrade op de bel-etage, eindigend in een gedrukte puntgevel voorzien van gekoppelde dakvensters en gevelsteen met bouwjaar "1924" in de top. Pui vernieuwd. Kepervormige en rechthoekige vensters met bewaard houtwerk op de bovenverdieping. Aanpalend volume rechts, geritmeerd door lisenen en spaarvelden, bovenaan afgelijnd door opengewerkte bakstenen sierdaklijst.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/ 20 (volume 6/20).
  • STROOBANTS A., De Dendermondse Cinema’s - een terugblik, Dendermonde, 1995, p. 35-36.