Hof ter Brempt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Brempt

Beschrijving

In straatbocht ingeplante, omhaagde voormalige hoeve zogenaamd "Hof ter Brempt". Volgens historisch kaartmateriaal vroeger volledig geïsoleerd gelegen op een deels behouden omgracht rechthoekig verhoog in het meersengebied vlakbij de Schelde. Heden ten zuiden palend aan een verkaveling op de vroegere domeinen van touwslagerij "S.A. Vertongen-Goens".

Zeer oude site die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Domein "’t hof te bremt" afgebeeld op figuratieve kaart van 167(5) getekend door meester Anthoni Hendricx; volgens Vander Maelen gekend als "Hof ter breme", op de Poppkaart van circa 1860 hoeve "Hof ter Bremt".

Complex met losse bestanddelen, toegankelijk via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met links oude linde. Gekasseid pad naar voormalig zuidoostelijk georiënteerde boerenwoning van vijf traveeën + aan weerszij extra travee, onder uitgelengde leien schilddaken met dakkapel, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, zie historisch kaartmateriaal en jaarsteen "1661" in achtergevel. Oorspronkelijk volume wellicht circa 1845 vergroot (zie jaartal in deurstijl van voordeur) die als gedeeltelijke verbouwing pas in 1890 kadastraal werd genoteerd. Eind 20ste eeuw grondig gerenoveerd in villastijl naar ontwerp van architect Van Garsse. Gecementeerde lijstgevel op hardstenen plint. Rechthoekige voordeur gevat in een neoclassicistische arduinen omlijsting op neuten en imposten onder gestrekte kroonlijst, gedateerd 1845. Beluikte rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Rechts, voormalige opkamer met driezijdig erkervenster.

Interieur. Bewaarde moerbalken met gesculpteerde balksleutel.

Ten zuiden, verankerde versteende langsschuur van vier traveeën onder schilddak (vernieuwde pannen) met door eigenaars toegevoegd gesmeed opschrift (uithangbord). Drie samengestelde spanten, standvinken met pen-gatverbindingen, gehakte telmerken en ingekerfde initialen en data "PIVSC / 1753 / IBD / 8M 1753 / AVM / 1753 / AD 1753". Verdwenen dorsvloer. Achteraan aangebouwd hondenhok. Groot volume minstens opklimmend tot begin 19de eeuw (zie Primitief kadasterplan), maar wellicht ouder; verbouwing tot huidig voorkomen in 1890 kadastraal genoteerd.

Tweede schuur ten zuidwesten naar verluidt in de jaren 1950 afgebroken.

Ten zuidoosten, vroeger bakhuis en stallen, kadastraal opgetekend in 1890. Volgens bouwsporen oorspronkelijk van twee traveeën, later vergroot met twee traveeën en een wagenhuis (stapelplaats hout) onder doorlopend overstekend pannen zadeldak. Verankerde gewitte erfgevel, deels met zaagtand, op gepikte plint met rechthoekige bordeauxrood geschilderde muuropeningen. Grote bakoven met gedichte stookplaats, breed rookkanaal.

Ten oosten uitgevend op pad naar Sint-Onolfsdijk, houten eind 19de- of begin 20ste-eeuws achterpoortje onder leien afdak op schoorwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Historisch Documentatiecentrum, Begijnhof nummer 20.
  • COOSEMANS E. - STROOBANTS A., 200 jaar textielnijverheid te Dendermonde 1787-1987, Dendermonde, 1987, p. 23.