Huis Het Schijf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Schijf

Beschrijving

Voormalige "Stadsschietbaan", zogenaamd "Het Schijf". Eerste schietbaan of schijf opgericht in 1865, uitgebreid in 1869. Gebouw in eclectische stijl, opgetrokken in 1909-1910 naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde). In 1931 volgens het kadasterarchief, worden de volumes verbouwd en ingedeeld in drie woningen na verlies van oorspronkelijke functie.

In grote tuin gelegen gebouw, afgesloten van de straat door een haag, centraal opengewerkt door een ijzeren hek tussen hoge bakstenen pijlers. Complex met losse bestanddelen geschikt rond rechthoekige binnenkoer. Hoofdvolume parallel aan de straat, van drie + vijf + drie traveeën en souterrain + anderhalve bouwlaag onder zadeldaken in zwartgeglazuurde mechanische pannen, sterk vooruitspringende uiterste volumes en centrale toegangstravee. Houten kroonlijsten op klossen ter vervanging van de pseudokantelen die voorheen de gevels bekroonden, zie oude foto in collectie van Stedelijke Musea Dendermonde. Roodbakstenen gevels (lichter gekleurd in de uiterste volumes), verlevendigd door gebruik van natuursteen voor de decoratieve elementen. Eerste bouwlaag, voorheen getypeerd door hoge rondbogige vensters, thans vervangen door rechthoekige vensteropeningen onder een ijzeren I-latei met rozetten, een blind boogveld en een rondbogige ontlastingsboog. Later ingebrachte vensters in de bovenste bouwlaag, onder een dito latei en steekboogvormig boogveld. Centraal gedeelte tussen bewaarde zijtrapgevels, getypeerd door getoogde spaarvelden gescheiden door lisenen en bekroond door een boogfries, ter hoogte van de lisenen onderbroken door een overhoekse pijler op console. Gemarkeerde toegangstravee, met verdiepte en uitspringende gevelvlakken, onder een trapgevel geflankeerd door spietorentjes, voorheen onder een apart hoog opgetrokken schilddak. Dubbele deur onder rondbogig bovenlicht, bekroond door een fries, voorheen met opschrift "Stadsschietbaan", zie oude foto. Boogfries en jaartalsteen "1909" in de top. Heden voorgelegen betonnen terras met ijzeren hekwerk. Zijvleugels, voorheen wachtzalen, gekenmerkt door ritmerende lisenen, met tussengelegen rechthoekige spaarvelden onder een getrapte lijst. Interbellumdeuren en voorgelegen trappen. Plint uit breuksteen.

Bewaarde interieurelementen, zoals inkom met cementtegelvloer, rondboogdoorgang op consoles en bewaarde wandbezetting. Salon gekenmerkt door een fraaie haardmantel en gemarmerde ronde zuilen op lage kastjes.

Achtergelegen schuur en stal met koeienkop aan rechthoekige binnenkoer, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1931. Mariagrot in tuin nabij de straat, geplaatst door de familie die de site begin de jaren 1930 verwierf.

• STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 108-109.