erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48151

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd voor de bestuurder van de karmelietenzusters volgens een ongesigneerd ontwerp van 1920. Heden ingericht als restaurant " 't Poorthuis".

Bruinbakstenen rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken in kunstleien. Bruinbakstenen gevel met linker zijrisaliet van drie traveeën oplopend in een trapgevel met ijzeren nokbekroning. Imitatiekruisvensters onder een latei en segmentboogvormige pseudo-ontlastingsboog met diamantkopvormige hoek- en sluitstenen. Top gemarkeerd door sierankers, een rondboogvormig zoldervenster onder hoek- en sluitstenen, druiplijst en drie oculi. Deur onder bovenlicht met ontlastingsboog. Terugspringende deurtravee met korfboogvormig deurtje onder hoek- en sluitstenen en druiplijst, cartouche en kloosterkozijn. Houten kroonlijst op klossen. Grotendeels vernieuwd houtwerk. Gebruik van blauwe hardsteen en natuursteenimitatie voor banden, lateien, geprofileerde lekdrempels, monelen en tussendorpels van de kruisvensters, omlijsting van de oculi, hoek- en sluitstenen, lijstwerk en plint. Twee keldergaten.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/389 (volume 1/389).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48151 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.