Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis, naar een ontwerp van 1922 van de hand van architect Hubert De Maen uit Lokeren. Opgetrokken in opdracht van de weduwe J. Van Mossevelde die tevens een aansluitende huizenrij langs de Kazernestraat nummer 6-18 liet bouwen, naar een ontwerp van dezelfde architect. Herbouwing van een oudere woning, geboortehuis van pater Pieter-Jan De Smet (°1801), zie herdenkingsplaat.

Hoekpand van twee (Franz Courtensstraat) + één (hoek) + vier (Kazernestraat) traveeën en drie bouwlagen onder een half mansardedak in kunstleien. Houten, breed uitkragende kroonlijst op klossen, uitgelengde modillons en tandlijst. Afgeschuinde hoektravee. Volumewerking door licht in- en uitspringende gevelvlakken. Rechter zijrisaliet oplopend in een tuitgevel, bekroond door een driehoekig fronton op voluten. Langs de Kazernestraat, twee licht uitspringende en hoog oplopende schoorsteenvolumes en een licht uitspringende, hoger opgetrokken travee met rondboogvensters en een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Onderaan in de schoorsteenvolumes een kapelnis, rechts rondboogvormig, waarin beeldje van Heilige Rita, links een lege nis met afgeschuinde bovenhoeken. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen, onder meer uitgewerkt als drielicht binnen een driezijdige erker en bekroond door een balkon met balustervormige balustrade in de afgeschuinde travee en tuitgevel. Roodbakstenen gevels, verlevendigd door witbepleisterde gevelvelden voor onder meer de daklijst, banden, stenen in de ontlastingsbogen, vensterposten en balustrades. Vernieuwd schrijnwerk. Grotendeels verbouwde pui. Hoge plint in blauwe hardsteen bij het resterende deel.

Aanpalend volume langs de Kazernestraat nummer 2, uit dezelfde bouwfase en naar het ontwerp van dezelfde architect. Eén bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Breed uitkragende houten kroonlijst op modillons en een tandlijst. Uitspringend middenrisaliet met deur met afgeschuinde hoeken, onder een recht bovenlicht, verdeeld door twee bakstenen pijlertjes. Rondbogige poort en rechthoekig venster. Roodbakstenen metselwerk verlevendigd door witbepleisterde vlakken. Natuurstenen plint, neuten en schampstenen.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/35 (volume 4/35).