erfgoedobject

Standbeeld Baron Franz Courtens

bouwkundig element
ID
48145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48145

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeld van de uit Dendermonde afkomstige kunstschilder Franz Courtens (1854-1943). In 1950 opgericht in een groen perkje ten oosten van de haven, tussen de Schelde- en de Denderbrug. Het standbeeld werd in de loop der jaren twee maal omwille van wegwerkzaamheden afgebroken en kreeg in 1993, na vijftienjarige verbanning in de stadsmagazijnen (eind jaren 1960-1984) en een verblijf van enkele jaren in de Geldropstraat (1984-1991), een plaats nabij het geboortehuis van Franz Courtens, in de naar hem genoemde straat. Daartoe moest het beeld van Prudens Van Duyse naar de Vlasmarkt verplaatst worden.

Bronzen beeld ontworpen door de derde zoon van Franz Courtens, beeldhouwer Alfred Courtens. Halflijfs beeld van een voor zich uit starende F. Courtens, met een pijp in de linkerhand en een penseel rustend op een palet in de rechter. Op de rug van het beeld bevindt zich de inscriptie "Aan myn / duurbare/ vader/ Alf. Courtens". De oorspronkelijke sokkel in breuksteen, ontworpen door architect Fernand de Ruddere (Dendermonde), werd bij de tweede onthulling van het beeld, heropgericht in de Geldropstraat, vervangen. Huidige sokkel uit 1993 in blauwe hardsteen, met verzilverde inscriptie "Baron Franz Courtens/ kunstschilder / 1854-1943", naar een ontwerp van conservator-archivaris A. Stroobants en ingenieur Jan Everaert.

  • STROOBANTS A., Verering verbeeld. Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 21-23.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Standbeeld Baron Franz Courtens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.