• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 van architect Ernest Vander Cruyssen (Dendermonde) op de plaats van oudere bebouwing. Vermoedelijke verbouwing volgens plan van 1954 naar ontwerp van architect John Vander Cruyssen van een achtergelegen serre en stal tot archiefruimte en bureau. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op souterrain, onder vernieuwd leien zadeldak. Voorgevel met neotraditionele inslag. Roodbakstenen lijstgevel verlevendigd door gebruik van witsteen voor banden, omlijsting van de rechthoekige vensters met negblokken, sierlatei en tussendorpel, kozijnen van de deels gekoppelde vensters en hoekstenen van de bovengelegen sierbogen. Brede venstertravee gevat tussen lisenen. Hoge getraliede keldervensters onder latei in blauwe hardsteen, dito plint en band. Vierkante venstertjes van de zolderverdieping tussen uitgelengde houten modillons van de kroonlijst. Houten paneeldeur, toegankelijk via twee treden en deels gevat tussen hoge neuten in blauwe hardsteen. Getoogd bovenlicht met kleine roedeverdeling onder een tweede bovenlicht in een witstenen omlijsting.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/98 (volume 3/98); 1954/33 (volume 27/33).