• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Opvallend burgerhuis met hoog opgaand volume. Volgens het kadasterarchief liet de familie De Zeeuw hier in 1856 een bestaande woning vervangen door een nieuw huis. Na de verkoop in 1881 door de familie De Zeeuw in 1885 en 1888 vergroot met uitbreiding aan de achterzijde en voor de Eerste Wereldoorlog nog herhaaldelijk gewisseld van eigenaar. Vermoedelijk kwam de woning gehavend uit de Eerste Wereldoorlog en werd nadien enigszins aangepast. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien. Deels gedichte kelderverdieping. Ontpleisterde lijstgevel met drie registers van rechthoekige muuropeningen, lagere bovenste vensterrij op horizontaal markerende geprofileerde hardstenen cordonlijst. Opschrift "Maria De Zeeuw" links van de voordeur op de blauwe hardstenen plint (recuperatie?). Rechthoekige bovenvensters van de tweede bouwlaag met lage ijzeren leuningen en hardstenen lekdrempels. Hogere benedenvensters met schuiframen (interbellum); overige ramen vrij nieuw. Voordeur geaccentueerd door een opvallende neoclassicistische hardstenen deuromlijsting, met oren en op neuten; bekronend hoofdgestel met guirlandes tussen sluitsteen met trigliefen en diamantkoppen, onder getande, verkropte kroonlijst. Houten paneeldeur met fraai handvat, bovenlicht ingevuld met glas in lood.

Interieur. Salon in neoclassicistische stijl met houten paneeldeuren, gedecoreerde deurstukken met schilderingen van putti en bloemen, marmeren schouwmantel en plafond met centraal stucornament.