Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper nog aannemer zijn gekend. Enkele bewaarde muurankers wijzen op een traditionele, minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern. Samen met het aanpalende, vroegere herenhuis, werd het pand in 1986-1987 door de architecten Paul Van Welden en Jan Marckx verbouwd tot het Echt Antwaarps Teater. Een tweede verbouwing door Marckx in 1995, hield de heropbouw van de achterliggende theaterzaal in, en de ingrijpende verbouwing van de voorbouw tot restaurant en vijf wooneenheden, met wijziging van de dakstructuur, voor- en achtergevels.

Rijwoning van oorspronkelijk drie bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geleed door de puilijst. Fraaie deuromlijsting uit hardsteen met entablement en geprofileerde dagkanten in de derde travee. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, op de eerste verdieping voorzien van de oorspronkelijk smeedijzeren borstweringen met velumpatroon (twee rijen gekoppelde en verweven halve boogjes aan rozetten). Het smeedijzeren traliewerk van de benedenvensters (bewaard in de drie linker traveeën), werd in 1899 geplaatst door de smid Edmond Fornoville, in opdracht van de arts François. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormde oorspronkelijk de gevelbeëindiging. Bij de verbouwing van 1995 werd de tweede verdieping verhoogd met inbreng van een nieuw, kleiner, en hoger geplaatst vensterregister, het hoofdgestel verwijderd en een attiekverdieping toegevoegd. De begane grond van de drie rechter traveeën was al langer verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1899#240, 18#68455 en 86#950218; foto FOTO-OF#5065.

.