erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48114

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Bellon, in opdracht van Pol de Donder uit Dendermonde (zie bouwplan en gevelsteen). Het ging om een herbouw van een woon- en handelshuis.

Diephuis met een enkelhuisopstand van twee traveeën en drie bouwlagen en een dakverdieping, onder zadeldak met kunstleien. Hoge bakstenen topgevel in neostijl met verwerking van blauwe hardsteen onder meer in banden en boogstenen. Tuitgeveltop afgelijnd door hardsteen en met voluten. Korfboogvormig winkelraam en bovenvensters met glas in lood beglazing en bewaard houtwerk; strekboog van breed winkelraam afgelijnd met gele steentjes. Gesmede lage leuningen voor de vensters. Rechthoekige paneeldeur met tussendorpel en rondboogbovenlicht, deurlicht ingevuld met glas in lood achter smeedwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/ 32 (volume 5/32).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.