• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met eclectische voorgevel, circa 1919 naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) opgetrokken op de plaats van een eenvoudige bepleisterde lijstgevel. Rijhuis met traditionele opbouw van drie traveeën, dito bouwlagen met kunstleien zadeldak. Overstekende houten kroonlijst op getrapte bakstenen consoles. Bovenbouw in typisch baksteenmetselwerk met knipvoegen, geaccentueerd door banden, spiegels, boogvormige druiplijstjes en siersluitstenen in hardsteen. Getoogde vensters op de bel-etage voorzien van een blind boogveld en een centraal deurvenster voorafgegaan door een klein balkon met siersmeedwerk op zware consoles. Uitgewerkte pui die sterke gelijkenissen vertoont met de voormalige herenwoning J. Philips-Glazer van 1835, aan de overzijde van de straat. Volledig bekleed met blauwe hardsteen en geleed door middel van hardstenen pilasters op sokkels en kapitelen.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1919/1 (volume 1/1).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).