Taverne De Pompier op hoek

Beschrijving

Taverne "De Pompier", op de straathoek met Bijvang, een doodlopend steegje dat uitkomt op het terrein van het rust- en verzorgingstehuis Mariatroon (nummer 88-90). Heropgebouwd in opdracht van de brouwerij Bayard naar ontwerp van architect M. de Waepenaert van 1929. Groot gebouw van één travee, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën breed onder afgewolfd zadeldak. Typische realisatie uit het interbellum in een art-decogetinte stijl. Herkenbaar aan de strakke belijning, kleine reliëfs, rechthoekige vensters met uitgespaard driehoekig bovenveld versierd met tandlijst en gestileerde plantenfries en gekleurd loodglas. Geometrisch gevelontwerp onderstreept door het afwisselend gebruik van rode baksteen, gele baksteen ter accentuering van de getrapte vensteromlijstingen en doorlopende banden, én gecementeerde witgeschilderde vlakken. Grote vitrines op de begane grond. Klapdeur in de afgeschuinde hoektravee. Toegang tot de bovenliggende appartementen via de smalle deurtravee rechts (met adres Bijvang nummer 1).

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1929/5 (volume 9/5).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).