Neotraditioneel herenhuis

Beschrijving

Herenhuis -rechts palend aan de voormalige herenwoning J. Philips-Glazer- dat mee deel uitmaakt van een bouwblok tot aan de Leopoldlaan dat tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleef. Gebouw in neotraditionele stijl gedateerd 1901 in jaartalankers in de centrale tuitgevel. Opgetrokken door dekenfabrikant L. De Schrijver, wiens bedrijf vlakbij zijn concurrent gevestigd was en in het begin van de 20ste eeuw werd stopgezet.

Vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Geaccentueerd middenrisaliet oplopend in een tuitgevel met voluten en bekronende bolornamenten en obelisk, afgelijnd met een imitatienatuurstenen hoekketting en voorzien van een vereenvoudigd balkon op de bel-etage. Rechthoekige en spiegelboogvormige vensters, waarvan de blinde boogvelden versierd zijn met diamantkopvormige cartouches en bloemenranken. Verdiepte panelen onder de vensters afgewerkt met sobere tegeltableaus met bloemmotieven. Bakstenen parement verlevendigd met natuursteen voor banden, hoekblokken en ontlastingsbogen, evenals met een aantal accenten in zwart gesinterde baksteen en terracotta. Herenhuis nu omgevormd tot tweegezinswoning met twee winkels op de begane grond.

• SCHELLEKENS E., Bijdrage tot de Industriële Geschiedenis van Dendermonde 1880-1975, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Vierde reeks, deel 8, 1988, p. 118, 124.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op oude prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 18.